Ruimte voor iedereen

Bij de gemeente Leeuwarden is ook ruimte voor mensen die om wat voor reden ook een achterstand tot de arbeidsmarkt hebben. Via de banenafspraak bijvoorbeeld. Dat is een overeenkomst tussen overheid en werkgevers om mensen met een beperking op weg naar werk te helpen.

Andries Rusken (foto) werkt als administratief medewerker bij de afdeling Vergunningen en Leefomgeving. Hij heeft autisme en kwam in 2015 via de banenafspraak bij de gemeente. “Inmiddels werk ik hier dus alweer acht jaar. Natuurlijk word ik regelmatig geconfronteerd met mijn autisme. Prikkels zijn er altijd. Dan kom je jezelf wel eens tegen. Vaak ben ik op het einde van de dag moe, omdat ik geregeld over mijn autisme heen wil stappen.”

“Mijn collega’s zien trouwens geen autisme, zij zien Andries. Dat is fijn, maar het kan ook een valkuil zijn. Zo heb ik moeite met ongeschreven regels. Die zijn voor mij moeilijk te begrijpen. Dat zorgt voor stress en ruis. Ik voorkom eventuele problemen door het aan te geven. Ik sta altijd open voor feedback.”

Niet iedere autist is hetzelfde

“Autisten worden vaak afgeschilderd als mensen die zich afsluiten van anderen, en in een eigen wereld leven. Maar niet iedere autist is hetzelfde. Ik houd juist van mensen en doe graag mee aan activiteiten. Het verschil is alleen dat ik dit op een ‘vreemde’ manier doe. Door bepaalde gedragingen komt mijn autisme naar voren. Dat maakt mij dan anders. Maar zijn wij niet allemaal gelijk in het anders zijn?”

Andries pleit voor het aannemen van mensen met een arbeidsbeperking. “Leidinggevenden denken gelijk in beperkingen, zoals extra begeleiding. ‘Dat kost tijd, energie en dus geld.’ Teveel regels, teveel gedoe. Het labeltje ‘beperking’ besmet de kennis en kunde die er onder de doelgroep wel is. Denk in hun mogelijkheden. Je krijgt er veel voor terug! Het is toch prachtig wanneer je bijdraagt aan iemands ontwikkeling en bestaansgeluk?”

Fouten maken mag

Damian Wolff werkt bij de afdeling Vizier op Werk. Hiervoor werkte hij bij Service & Informatie. Ook hij ging via de banenafspraak aan de slag bij de gemeente Leeuwarden. “Bij mijn werkzaamheden heb ik wel handvaten nodig”, vertelt Damian. “Inmiddels weet ik dat fouten maken mag. Daar leer je van. Eerst zei ik op van alles ‘ja.’ Dan loop je wel tegen jezelf aan. Om problemen te voorkomen vraag ik altijd om duidelijkheid. Een antwoord zoals ‘misschien’ vind ik moeilijk om mee om te gaan.”

Damian heeft ook te maken gehad met agressie bij de balie. “Best eng om mee te maken. Ik deed toch mijn werk gewoon goed? De boosheid van de inwoner begreep ik daarom ook niet. Mijn collega’s vertelden mij dat de woede niet op mij gericht was, maar op de gemeente. Zo kon ik het loslaten en hoefde ik er niet over te piekeren.”