Project Thuiswerken

Door corona werkt een groot deel van de medewerkers van de gemeente Leeuwaren vanuit huis. Dat mogelijk maken, was een enorm project. Walter Miedema kijkt tevreden op het project terug. “Hiermee hebben we onszelf op de kaart gezet.”

Honderden beeldschermen, toetsenborden en bureaustoelen zijn bij de medewerkers thuis afgeleverd.

Begin juli 2020 werd er een plan van aanpak voor het thuiswerken gepresenteerd. “Als projectgroep hebben we besloten om het zo in te richten dat medewerkers zelf aan konden geven waar ze behoefte aan hadden. Alleen een los beeldscherm of bijvoorbeeld ook een bureaustoel. Die aanvragen konden ze zelf in het systeem zetten. Daarna gingen wij er mee aan de slag.”

Beeldscherm, toetsenbord en stoel
Er hebben 815 medewerkers gebruik van het aanbod gemaakt. “Tweederde koos voor het hele pakket. Dus beeldscherm, toetsenbord en stoel. De rest alleen voor het ICT-deel. Een deel van de spullen komen uit het gemeentehuis. Daar hebben we de werkplekken coronaproof ingericht en dat leverde een aantal stoelen, beeldschermen en toetsenborden op. De rest van wat er nodig was, hebben we nieuw besteld.”

Mee op pad
Alle bestellingen zijn door eigen medewerkers afgeleverd. “Daar hebben we vier weken over gedaan. Een hele operatie. Zelf ben ik ook mee op pad geweest. We kregen hele positieve reacties van collega’s bij wie we aanbelden. Vaak ook omdat ze het leuk vonden om weer eens een bekend gezicht te zien.” Het project is inmiddels afgesloten. “Wie nu nog iets nodig heeft, kan dat uiteraard aanvragen. Het thuiswerkpakket hoort nu gewoon bij de standaard dienstverlening.”

In eigen hand
Walter kijkt tevreden terug op het project. “Ik houd van een uitdaging en dat was dit zeker. Natuurlijk hadden we ook alles uit kunnen besteden, maar persoonlijk houd ik dingen graag in eigen hand. Dan heb je ook de controle. Dit project hebben we samen met de collega’s van ICT goed opgepakt. En we hadden nu natuurlijk ook voldoende capaciteit binnen de Facilitaire Dienst. Ons werk was ook heel anders toen er bijna niemand meer op kantoor zat. Nu hoefde ik mijn medewerkers niet naar huis te sturen, maar kon ik hen ander werk aanbieden. Dat noem ik denken in oplossingen.”