Interne mobiliteit

Een nieuwe baan binnen de gemeente Leeuwarden? Dat kan! Anita de Jong (53) stapte in 2022 over van Handhaving naar Burgerzaken. Ze is heel enthousiast over haar nieuwe baan.

Anita was integraal handhaver. “Dat heb ik veertien jaar met veel plezier gedaan. Als handhaver hield ik me bezig met alles wat zich op de openbare weg voordoet. Afval dumping, loslopende honden, parkeercontrole en ga zo maar door. Ik begeleidde ook stagiaires en heb gewerkt als straatcoach.”

“Als handhaver maak je van alles mee. Ik heb het met veel plezier gedaan. Maar de laatste jaren merkte ik dat mensen steeds grimmiger werden. Een korter lontje kregen. Tijdens de corona pandemie werd dat alleen maar erger. Daar kon ik steeds minder goed tegen. Daarnaast had ik het idee dat ik door mijn jongere collega’s aan alle kanten voorbij werd geschoten. Toen ik ook wat lichamelijke klachten kreeg, wist ik dat het tijd was om het roer om te gooien.”

Mogelijkheden bekijken

Anita ging met haar leidinggevende en PO&O om tafel om te kijken wat de mogelijkheden zijn. “Want ik wilde wel graag bij de gemeente Leeuwarden blijven werken. Ik vind het een prachtige organisatie en heb het erg naar mijn zin. Ik zocht iets binnen vier muren, maar wel met dynamiek. En dat heb ik gevonden bij Burgerzaken. Ik zit hier helemaal op mijn plek. Iedere dag is anders.”

In haar oude baan sprak Anita regelmatig mensen aan op hun gedrag. “Nu komen mensen naar mij toe omdat ze iets willen. Dat is toch heel anders. Natuurlijk komen daar soms ook emoties bij kijken, maar daar schrik ik niet van. Ik ben wel wat gewend.”

Ritme en regelmaat

De werkdagen van Anita zien er nu heel anders uit. “Ik hoef niet meer de straat op en draai geen nacht- of avonddiensten meer. Ik heb ritme en regelmaat. Ik werk vier dagen van negen uur en ik pas elke maandag op mijn kleinkinderen. Dat deed ik daarvoor ook wel, maar dat was altijd een heel geregel.”

Anita is bezig met de basisopleiding Burgerzaken. “Als handhaver moest ik altijd mijn modules bijhouden, dus leren ben ik wel gewend. De meeste zaken die met wetgeving te maken hebben weet ik al wel vanuit mijn vorige functie. En de rest leer ik nu bij.”

Aanrader

“Overstappen naar een andere afdeling zou ik zeker aanraden. Ook als je al iets ouder bent, zoals ik. Je bent nooit te oud voor iets nieuws. Ik roep wel eens dat ik tot mijn pensioen bij Burgerzaken wil blijven. Maar het kan zo maar zo zijn dat ik over tien jaar nog eens een overstap maak. Je weet maar nooit.”

Vier overstappers

De afdeling Burgerzaken kreeg er op 16 mei 2022 in één keer vier nieuwe collega’s bij. Alle vier werkten ze al bij een andere afdeling binnen de gemeente Leeuwarden.

Anita de Jong werkte bij Handhaving, net als Victor van ’t Geloof. Rigtje Zijlstra stapte over vanuit het Sociaal Domein en Kayleigh Jongsma werkte bij Service en Informatie.

Het team Burgerzaken telt bijna dertig collega’s. Als medewerker Burgerzaken zit je een groot deel van je werktijd achter de balie in de hal van het gemeentehuis. De rest van de tijd is voor andere werkzaamheden.