De omgevingswet

De gemeente Leeuwarden kent slechts een handjevol programmamanagers. Het is een vrij nieuwe functie, die onder meer Renske Keijzer bekleedt. Haar grootste projecten? De Omgevingswet, Spoordok en NDC.

Haar werkveld is erg breed. Zo heeft ze niet alleen binnen Fysiek Domein maar ook bij Sociaal Domein veel contact met collega’s. “Ik ben veel in gesprek. Met collega’s van verschillende afdelingen en domeinen maar ook met mensen buiten onze organisatie. Ik heb te maken met het college van burgemeester en wethouders, met de Raad en met managers. Heel afwisselend dus.”

Renske heeft veel vrijheid in haar werk. Ze heeft geen medewerkers die voor haar werken maar moet er wel voor zorgen dat ze andere collega’s meekrijgt in haar ideeën.

“Je hebt enthousiaste collega’s nodig om programma’s te laten slagen. Daarom is het zo belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en verbindingen te leggen.”

Spannende projecten
Haar grootste project op dit moment is de Omgevingswet. Die gaat per 1 januari 2022 in. Er moet nog veel gebeuren. “We liggen goed op koers. Zo zijn we bezig met het ontwikkelen van de Omgevingsvisie. Ook zijn we nu druk bezig het college en de gemeenteraad voor te bereiden. Want ook zij moeten straks op een andere manier verzoeken die bij hen binnenkomen toetsen. Dit geldt ook voor andere collega’. Bij de Omgevingswet is het meer ‘ja, mits’ in plaats van ‘nee’. Vraagstukken moeten dus op een andere manier benaderd worden.”

Daarnaast is ze ook projectmanager van het Spoordokgebied, oftewel het gebied tussen Rijkswaterstaat en het Stephensonviaduct in. “Dat is nu een gebied waar je doorheen rijdt, meer niet. Het moet een mooi gebied worden om te wonen, werken en recreëren. Spannend!” Haar derde project is het NDC-gebouw.

“Hier zat voorheen de Leeuwarder Courant maar het staat nu grotendeels leeg. Er moet een media- en innovatiecampus komen. Mooie dingen om in 2021 mee bezig te zijn.”