“Iets wat zich zo snel ontwikkelt kan niet saai zijn.” ICT-projectleider Ype de Vries voelt zich, zelfs na ruim 20 jaar, nog steeds helemaal op zijn plek bij gemeente Leeuwarden. Zijn werk is heel divers, vertelt hij.

Nieuwe werkplekken
Als projectleider runt hij een groot aantal projecten binnen de afdeling ICT. Dat varieert van heel technische projecten tot organisatorische projecten. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van nieuwe werkplekken toen duizenden medewerkers vanwege Corona thuis moesten kunnen werken. Hij kijkt terug op een bijzondere tijd. “Eind februari hadden we net alle medewerkers voorzien van een nieuwe ICT werkplek, en alle technische vereisten die daarbij horen, afgerond.”

4000 medewerkers bedienen
En toen kwam 12 maart 2020 het bericht dat we (bijna) allemaal moesten thuiswerken… ”Gelukkig waren we net op tijd klaar voor deze verandering en verliep alles best heel soepel. De nieuwe ICT werkplek moest niet alleen voor onze eigen medewerkers worden ingericht maar ook voor al onze samenwerkingspartners. In totaal gaat het om 4000 medewerkers die hun werk goed moeten kunnen doen. Ook thuis.”

Veel mogelijk
Die eerste periode draaide alles om de continuïteit. De nieuwe basis die er lag, moest bewaakt worden. Updates in systemen waren wekenlang niet mogelijk. Tot na 6 weken de knop om ging. “We hebben een portfolio met daarin alle projecten van ICT. Die hebben we er toen weer bij gepakt. In juli hebben we bijvoorbeeld een de nieuwe versie van Microsoft Office geïntroduceerd . Ook zijn we aan de ‘achterkant’ veel bezig gebleven. Toen ik laatst, samen met een aantal collega’s, de balans opmaakte bleek dat we weinig hebben doorgeschoven. Ook in deze bijzondere tijden blijkt veel mogelijk.”

“In het Noorden van Nederland ken ik geen interessantere werkplek dan de gemeente Leeuwarden.”

Dankbaar werk
Ype is trots op zijn werk. “We zijn als ICT-afdeling de afgelopen jaren echt gegroeid tot een professionele tak binnen de gemeente. Als ICT’er in het Noorden van Nederland ken ik geen interessantere werkplek dan de gemeente Leeuwarden. De schaal waarop je werkt, de diversiteit, het direct resultaat zien van wat je hebt gedaan; het is dankbaar werk. We hebben een team van 50 ICT’ers, nog eens 50 IM’ers en binnen onze afdeling alleen al meer dan 15 verschillende functies. Je kunt generalistisch werk doen, maar je ook specialiseren.”

Vernieuwend en afwisselend
Het bijzondere vindt hij dat geen dag hetzelfde is. “Ik heb zo veel meegemaakt, zo veel mooie projecten mogen uitvoeren. Van meewerken aan het realiseren van cameratoezicht in het centrum van Leeuwarden tot het voorbereiden van 3FM’s Serious Request. In ons werk ben je het ene moment ben je bezig met een grote storing, het volgende moment moet je een wethouder helpen met een device. Mijn werk blijft vernieuwend, je doet steeds iets anders.”