Negen young professionals uit het hele land gaan aan de slag met de Global Goals van de Verenigde Naties. Eén van die negen is de 25-jarige Marijke Nicolai. Zij werkt als trainee/stafadviseur bij het stafbureau Uitvoering Sociaal Domein van de gemeente Leeuwarden.

Global goals
Leeuwarden is sinds september 2019 Global Goals Gemeente. De Global Goals, of Sustainable Development Goals, zijn 17 door de Verenigde Naties vastgestelde doelen. De doelen zijn er op gericht om er samen voor te zorgen dat onze wereld gezonder, rechtvaardiger en duurzamer wordt. Denk bijvoorbeeld aan het uit de wereld helpen van honger en armoede, maar ook om het zorgen voor gendergelijkheid en het zorgen voor schone zeeën en oceanen.

Jonge ambtenaren met ambitie
Het Young Professionals Program (YPP) is een initiatief van Global Compact Network Netherlands. Als gemeente Leeuwarden zijn we lid van die organisatie en daarom mochten wij een aantal jonge, ambitieuze ambtenaren voordragen voor het YPP. Daar is Marijke Nicolai uit gekozen. “Twee jaar geleden ben ik begonnen als trainee bij de gemeente”, vertelt Marijke. “Ik ben ambitieus en wil graag mijn kennis verbreden. Daarom was ik direct enthousiast over de uitnodiging om me kandidaat te stellen voor het Young Professionals Program.”

Je krijgt er energie van
Het project startte eind 2020 en duurt een jaar. “Mijn eerste indruk is absoluut positief, al heb ik me wel een beetje verkeken op de tijd die je kwijt bent aan dit programma. Maar ik krijg er veel energie van om met andere Young Professionals in gesprek te gaan en te onderzoeken wat onze bijdrage kan zijn voor de Sustainable Development Goals, dus het is het waard.”

Actie ondernemen
“Als groep werken we aan een ‘inspiration guidee’ die het individuen en bedrijvenmakkelijker moet maken om actie te ondernemen. Ook willen we de bewustwording over de Global Goals vergroten. Hoe ons eindproduct er precies uit gaat zien weten we nu natuurlijk nog niet, maar ik hoop dat het iets wordt waar we ook binnen de gemeente Leeuwarden profijt van kunnen hebben.”

Verschil in cultuur
Marijke is de enige vertegenwoordiger van een gemeente binnen het project. “De rest van de deelnemers werkt bij bedrijven als Rabobank, Ahold, Shell en KPN. Heel interessant trouwens om dat verschil in cultuur te zien.”

Steentje bijdragen
De deelnemers hebben elkaar alleen nog maar digitaal ontmoet. “Dat is wel jammer, maar ik hoop dat het in de loop van dit jaar ook live kan. We komen elke twee weken op vrijdag bij elkaar en spreken elkaar ook in kleiner gezelschap. Het is echt erg leuk om op deze manier, namens de gemeente Leeuwarden mijn steentje bij te kunnen dragen aan de Global Goals.”