Negen young professionals uit het hele land gingen aan de slag met de Global Goals van de Verenigde Naties. Eén van die negen was de 25-jarige Marijke Nicolai. Zij werkt als junior accountmanager bij team Economische Zaken van de gemeente Leeuwarden.
Global goals
Leeuwarden is sinds september 2019 Global Goals Gemeente. De Global Goals, of Sustainable Development Goals, zijn 17 door de Verenigde Naties vastgestelde doelen. De doelen zijn er op gericht om er samen voor te zorgen dat onze wereld gezonder, rechtvaardiger en duurzamer wordt. Denk bijvoorbeeld aan het uit de wereld helpen van honger en armoede, maar ook om het zorgen voor gendergelijkheid en het zorgen voor schone zeeën en oceanen.
Jonge ambtenaren met ambitie
Het Young Professionals Program (YPP) is een initiatief van Global Compact Network Netherlands. Als gemeente Leeuwarden zijn we lid van die organisatie en daarom mochten wij een aantal jonge, ambitieuze ambtenaren voordragen voor het YPP. Daar is Marijke Nicolai uit gekozen. “Twee jaar geleden ben ik begonnen als trainee bij de gemeente”, vertelt Marijke. “Ik ben ambitieus en wil graag mijn kennis verbreden. Daarom was ik direct enthousiast over de uitnodiging om me kandidaat te stellen voor het Young Professionals Program”.
Je krijgt er energie van
Het project startte eind 2020 en duurde een jaar. “Mijn eerste indruk was absoluut positief, al had ik me wel een beetje verkeken op de tijd die je kwijt bent aan dit programma. Maar ik kreeg er veel energie van om met andere Young Professionals in gesprek te gaan en te onderzoeken wat onze bijdrage kon zijn voor de Sustainable Development Goals, dus het was het waard.”
Actie ondernemen
De groep jonge professionals had een actie bedacht om van 1 november tot en met 15 december 2021 100.000 actions te verzamelen via de app AWorld. Die (Engelstalige) app geeft tips en trucs over wat je kunt doen om duurzamer te leven. “Het gaat om hele kleine dingen. Neem de auto in plaats van de fiets als je boodschappen doet. Gooi de was niet in de droger, maar hang het over een wasrekje. Douche korter. In de app kun je direct zien wat voor invloed al die kleine acties hebben. Hoeveel minder CO2 je uitstoot bijvoorbeeld. Daardoor zijn mensen zich beter bewust van wat ze kunnen bijdragen aan duurzaamheid”.
Verschil in cultuur
Marijke was de enige vertegenwoordiger van een gemeente binnen het project. “De rest van de deelnemers werkte bij bedrijven als Rabobank, Ahold, Shell en KPN. Heel interessant trouwens om dat verschil in cultuur te zien. Het was echt erg leuk om op deze manier, namens de gemeente Leeuwarden mijn steentje bij te kunnen dragen aan de Global Goals”.