Bram Bleeker werkt al bijna 25 jaar bij de gemeente Leeuwarden. “Ik ben begonnen als voorman in het groen en doorgegroeid tot teamleider in de buitendienst. Een grote club met allemaal ‘groen mensen’, precies wat ik graag wilde”. Dat hij onderop is begonnen, vindt hij een groot voordeel. “Door mijn ervaring herken ik situaties waarin het beter zou kunnen. Het is fijn dat ik die inbreng nu heb en kan delen met de collega’s. Ik kan hier nóg wel 25 jaar vooruit!”

Natuurlijk groenbeheer
Op het groenonderhoud in de gemeente is de afgelopen jaren flink bezuinigd. “Natuurlijk is dat niet altijd leuk. Maar het heeft ons wel aan het denken gezet. We zijn overgestapt van traditioneel beheer naar meer natuurlijk groenbeheer. Maaien bijvoorbeeld doen we niet meer standaard elke week, maar veel gerichter. Daardoor bloeien er veel meer bloemen. Ook met groenafval gaan we nu heel anders om. Dat gebruiken we als grondstof om de kringloop te herstellen. Daar maken we grote slagen mee.”

“Het groen is niet van ons alleen. Het is van alle inwoners van de gemeente. Daarom is het ook zo belangrijk om de inwoners mee te nemen in dat wat we doen. Dan weten ze wat er speelt en waarom we bepaalde keuzes maken. Groen is een belangrijk onderdeel van het leven. En gelukkig is Leeuwarden een behoorlijk groene gemeente.”

Zelfstandig werken
“De buitendienst is dynamisch en de werkzaamheden zijn heel divers. Er gebeurt veel en je kunt je hier helemaal uitleven. Een hovenier kan bij ons zelfstandig zijn of haar werk doen. Je moet zelf nadenken en mag zeker ook kritisch zijn.”

Mix van medewerkers
De groenvoorziening heeft meerdere mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik vind het echt fijn om mensen aan het werk te helpen. Dat levert een mooie mix op van mensen met diverse vakniveau’s. Dat werkt goed; we kunnen veel van elkaar leren. En zo samen onze doelen bereiken.”