Plastic dat gebruikt wordt om nieuwe producten te maken, zoals paaltjes of  picknicksets. Glas waarmee lampen en potten worden gemaakt. Als je afval gaat zien als grondstof voor nieuwe materialen, draagt dat bij aan minder afval. Annigje Roest: “Wij willen laten zien dat het kan!” 

Annigje Roest is projectleider Circulaire Economie binnen het programma Volhoudbaar dat zich richt op klimaatadaptatie, circulaire economie en energie. Binnen het werkgroepje circulair, werken zij met drie lijnen: circulair inkopen, afval en innovatie & bedrijvigheid. Annigje houdt zich vooral bezig met het laatste.

“Ik jaag ondernemers en startups aan die bezig zijn met duurzaamheid op het circulaire vlak. Er is bijvoorbeeld net een schillenboer opgestart in de binnenstad die bij de Leeuwarder horeca monostromen ophaalt. Monostromen zijn grondstofstromen waar weer nieuwe producten van gemaakt worden. Denk hierbij aan koffiedik en sinaasappelschillen,  maar ook glas. Met dat glas kan bijvoorbeeld Leeuwarder Start Up Pottle nieuwe dingen maken. Zij maken van oude wijnflessen producten zoals kaarsenhouders, vazen en potten.”

Biobased bouwen

Eén van de onderwerpen waar Annigje zich momenteel op richt is biobased bouwen. “Daarbij bouw je met grondstoffen die afkomstig zijn uit veeteelt, tuin-, land- en bosbouw. Denk aan isolatiemateriaal gemaakt van hennep of  lisdodde. Wij werken hierbij nauw samen met Circulair Friesland en bouwbedrijven. Samen willen wij kijken hoe wij die keten gaan opbouwen. Daar gaan we hele mooie dingen mee doen!”

Weidumerhoutbrug

Annigje merkt dat er nog veel valt te winnen als het gaat om circulair denken. “Als ik naar het bouwen kijk, dan moet je alles circulair bekijken in dat proces: van schroefje tot gipsplaat. De Weidumerhoutbrug is een goed voorbeeld. Een brug voor voetgangers en fietsers bij Weidum dat vervangen moest worden. Bij de vervanging iets nieuws aanschaffen betekent dat je ook weer teruggrijpt naar fossiele grondstoffen. En dat wil je niet. Dus is er voor gekozen om de brug  zo circulair en duurzaam mogelijk te vervangen. De nieuwe brug wordt voor 70% gebouwd met gerecyclede en duurzame lokale materialen. Zo’n 20% van de oude brug zal worden hergebruikt.”

De toekomst is circulair

Voor Annigje staat het vast dat de toekomst circulair moet zijn. “Weet je, circulaire economie klinkt abstract maar je kunt met hele concrete voorbeelden komen. Kijk maar naar onze bekertjes.” Deze zijn gemaakt van rietsuikervezels. “Dit bekertje kan dus weer hergebruikt worden als compost of  biogas. De circulaire economie vraagt je om anders te denken. Wij willen geen beroep meer doen op fossiele brandstoffen. Dus echt hergebruik op de meest hoogwaardige manier, zodat je geen afval meer hebt in het proces. Het verandert de manier waarop we waarde creëren en behouden, hoe we de productie verduurzamen en welke businessmodellen we daarvoor gebruiken. Niemand kan er straks meer om heen.”

Circulaire gemeente

Gemeente Leeuwarden is druk bezig een circulaire gemeente te worden. “Ik denk dat wij met dit thema voorop lopen omdat we zien hoe belangrijk het is. Samen met andere collega’s binnen het programma Volhoudbaar zitten wij er echt bovenop. Van duurzame BOA kleding tot duurzame fietspaden. Als  gemeente hebben wij een voorbeeldfunctie. Wij laten de kansen en mogelijkheden zien van een circulaire economie. Laten wij zien dat afval er niet meer hoeft te zijn omdat het gebruikt kan worden voor andere doeleinden? Dan volgen bedrijven en inwoners ook.”

Duurzamer leven

Zelf probeert Annigje zoveel mogelijk duurzaam te leven. “Ik stel mijzelf geregeld de vraag ‘Heb ik dit echt nodig?’ wanneer ik iets wil aanschaffen. Heb je het niet nodig? Koop het dan ook niet. En heb je echt iets nieuws nodig? Kijk dan goed naar de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands kleding. Een vriendin wilde laatst naar een tweedehandskleding event. Daar moesten we snel bij zijn. Kaartjes voor zo’n event zijn echt razendsnel uitverkocht. Circulair is dus harstikke hip!”