Voorheen stond er alleen een beveiliger in de hal. Diens belangrijkste taak is observeren, problemen signaleren en ervoor zorgen dat niets uit de hand loopt. De gastheer biedt de bezoekers vooral een warm welkom. Gastheer Ton Kalkman vertelt over zijn werk.

“Ik heb destijds op deze functie gesolliciteerd omdat ik een sociaal dier ben. Ik haal plezier uit het werken met mensen, ongeacht of ze berustend, vrolijk, chagrijnig of boos zijn. Die diversiteit maakt het juist spannend. Het is dan ook jammer dat corona toesloeg op het moment dat we als gastteam nog maar amper waren ingewerkt. De drukte van een goed gevulde centrale hal met overal bezoekers en medewerkers heb ik bijna niet mogen meemaken. Maar goed, dat komt vanzelf wel weer terug.”

Bluf
“Ik sta nu alweer ruim een jaar bij de ingang. Ik heet bezoekers welkom, vraag ze naar de reden van het bezoek en laat ze hun handen desinfecteren. Ze moeten ook een contactformulier invullen met hun gegevens mocht er achteraf een besmetting zijn geconstateerd. Daarna mogen ze hun weg vervolgen. Voor baliezaken – een paspoort ophalen of een VOG inleveren – hoeft iemand geen afspraak te maken, maar voor burgerzaken wel.”

“Er zijn altijd mensen die proberen om zonder afspraak binnen te komen. Dat beoordeel ik per individu. Als gastheer probeer ik altijd de juiste oplossing te vinden. Als het om vriendelijke oudere inwoners gaat of iemand komt van verder weg, dan ben ik behulpzamer dan wanneer iemand denkt mij zomaar te kunnen overbluffen. Meedenken en meewerken horen nu eenmaal bij elkaar. Als het aan een van de twee schort, sta ook ik sneller op mijn strepen.”

Veilig
“Wij worden overigens nog steeds ondersteund door een – extern ingehuurde – beveiliger. Dat heeft vooral te maken met veiligheid. Als je alleen bij de deur zou staan, kun je iemand niet even verder helpen. Bovendien staan we hier frontaal bij de ingang en houden bezoekers direct tegen. Dat is ook best een beetje confronterend. Dan is het leuker om letterlijk en figuurlijk meer mans te zijn. Als de hal later ook weer gevuld is met collega’s en het werkcafé op de eerste verdieping weer is geopend, kunnen we het denk ik wel weer zonder beveiligers doen. Dan beschermt de massa het individu.”

Uitzitten
“Ik ben blij dat ik nog echt naar mijn werk kan. Dit in tegenstelling tot collega’s die nu alweer een jaar lang zoveel mogelijk thuis werken. Nog blijer zou ik zijn wanneer alles weer zo goed als normaal zou zijn. De vele regels en maatregelen die corona omgeven, passen gewoonweg niet bij mij. Ik hou van spontaniteit en bewegingsvrijheid. Ik wil tussen de mensen staan en die mensen helpen die daar behoefte aan hebben.

”De tijd van een gezellig drukke centrale hal komt vanzelf weer. We moeten dit maar gewoon uitzitten, toch?”