B1, dat is toch schrijven op kinderniveau? En waarom zou je, als mensen de inhoud toch wel snappen? Het zijn vragen waar Rianne Rodenburg enorm door geprikkeld wordt.
Zonder poeha
Voor Rianne is het een sport om dingen te verbeteren, vooral teksten. “In Nederland gaat iedereen er maar van uit dat anderen snappen wat je schrijft. Ik heb een HBO-opleiding gevolgd en ik snap zelf sommige brieven die ik vanuit mijn werk onder ogen krijg ook niet. Ik vind het juist knap als iemand kort en helder is. En haar boodschap kan overbrengen, zonder alle poeha er omheen.”
Meer dan jip- en – janneketaal
Het is dan ook niet vreemd dat Rianne één van de meest gedreven collega’s binnen Publieke Dienstverlening is als het gaat om het aanpassen van brieven aan burgers. Elke woensdag bespreken zij en directe collega Christel Meppelink afdelingsbrieven. Ze letten niet alleen op taalgebruik. Maar ook op de structuur van een brief, de opbouw en het gebruik van kernzinkoppen. “Mensen denken vaak dat B1 jip-en-janneketaal is, maar dat klopt niet. Het is zoveel meer dan dat.”
Vader
Het is haar vader die er -onbewust- voor zorgde dat Rianne nu zo fanatiek is. “Mijn vader had een verstandelijke beperking. Hij moffelde vroeger ook altijd brieven weg. Als ik bij hem op bezoek ging zei hij dat hij geen post had ontvangen. Maar in de laatjes vond ik altijd meerdere brieven.” Ze vertelt over zijn worsteling met de gemeente. “Brieven van de gemeente snapte hij nooit. Hij werd daar boos van, omdat hij zich nooit begrepen voelde. Dan moest hij weer bellen en om uitleg vragen.” Haar vader had behoefte aan een andere manier van communiceren. “Dat raakte mij. En ik wil nu mensen die taalkundig niet goed zijn onderlegd, helpen. Zodat ze brieven snappen en er niet bang voor zijn of van in de war raken.”
Brieven herschrijven
Met behulp van Christel, maar ook met ondersteuning van Tjalling Landman van Communicatie, heeft ze al talloze brieven en vergunningen verbeterd. “Onze afdeling, Vergunningen & Leefomgeving, had 288 documenten klaarstaan om te verbeteren. In 2 jaar tijd hebben we 109 daarvan helemaal verbeterd. Daar ben ik ontzettend trots op!” Ze zijn na al die tijd behoorlijk bedreven geraakt in het verbeteren van de brieven. “We leggen regelmatig herschreven brieven voor aan Tjalling voor een laatste check. Van hem hebben we veel geleerd. Ook dankzij B1-trainingen kan ik nu goed teksten herschrijven. Als je de oude brieven naast de nieuwe brieven legt, zie je een wereld van verschil. Geweldig, toch?”
“We zijn nog lang niet klaar maar ik ben en blijf even enthousiast. Ik breng B1 in meerdere gesprekken naar voren. Ik merk dat sommige collega’s daar ook door geïnspireerd raken. Ik voel me ook echt een ambassadeur voor B1. Als ik andere mensen kan aansteken met het B1-vuur, graag. Ik ben een vat vol energie, ik ga door!”